Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az érem másik oldala
  2007-12-21 17:32:43, péntek
 
  Az érem másik oldala - Spíró György, és Kertész Ákos irodalmi díjai


2007.12.20.

“Egy elvont, és részleges tudással rendelkező elit kiépítése könnyű és banális feladat. Sokkal nehezebb, de annál értékesebb egy érett és művelt társadalom kialakítása."

John Ralston Saul - kanadai író

A jugoszláviai mozikban fiatal koromban, a fehér-fekete filmhíradó heti beszámolójában, Titó elvtárs gyakran megérkezett feleségével a Nemzeti Galéria kupolatermébe és kitüntetett valakiket, köztük írókat és művészeket is - évről évre, mindig ugyanazokat. A fehér fekete híradó után színes amerikai, cowboy, vagy gengszter film következett.

Ötven év után, 2007. december 2-án Magyarországon a következő hír olvasható: ,,A kormányfő feleségével, Dobrev Klárával érkezett a Magyar Nemzeti Galéria kupolatermében megrendezett Táncsics Alapítvány Életmű Díj díjátadó ünnepségére, ahol Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke átadta a Táncsics Alapítvány Életmű Díjakat. A Magyar Távirati Iroda jelentése szerint, a díjátadó ünnepségen Gyurcsány Ferenc üdvözlő beszédében így fogalmazott:

“Sok okunk van arra, hogy vigyázzunk a művészekre, akik sérülékenyebbek, érzékenyebbek - s így kiszolgáltatottabbak -, mint az átlagemberek. Vigyáznunk kell, hogy érzékenységük (...) ne legyen védtelenség - Amit ők létrehoztak, az megismételhetetlen, az nem csak mi vagyunk, hanem egy új világ, amit ők teremtenek meg..., ez a díj arról is szól, hogy vigyázni szeretnénk mindarra, amit alkottak, megőrizni ezt a magunk számára." MTI

Vagyis, a miniszterelnök arra fülbemászó dalra építi mondanivalóját, hogy “A muzsikust nagyon szeressétek." Első pillanatra valóban úgy tűnik, hogy csupán a "Muzsikusnak dalból van a lelke... “ c. dal, Gyurcsány által átpolitizált, közönséges, és ízléstelen átpolitizálásáról van szó. A gyanútlan olvasó egy ideig azzal vigasztalhatja magát, hogy Magyarország miniszterelnöke most az egyszer nem hazudik, csak hülyeségeket beszél, ami nem hír.

Az irodalom államosítása

Az igazi hír az, hogy 2007. karácsonyára Magyarország miniszterelnöke, Táncsics Mihályról elnevezett Életmű Díjjal tünteti ki, a ,,Jönnek a szarból" c. vers szerzőjét, Spíró Györgyöt. Ennél, azonban még megdöbbentőbb, hogy sem a Magyar Távirati Iroda, sem a fenti hírt továbbító magyar sajtó nem közli a nyilvánossággal, hogy a Táncsics Alapítvány, a Magyar Szocialista Párt egyik hivatalos intézménye. A Táncsics Alapítvány Alapszabályai szerint, az Alapítvány célja a Magyar Szocialista Párt Alkotmányában meghatározott célkitűzések megvalósításának elősegítése. A Táncsics Alapítvány hivatalosan bejegyzett célja között ezt olvassuk:

1.) Az Alapítvány tartós közérdekű céljai, hogy:

a) elősegíti a Magyar Szocialista Párt Alkotmányban biztosított, a népakarat kialakításában, valamint kinyilvánításában történő hatékony közreműködését;

3. c. a párt társadalmi beágyazottságának, elfogadottságának és népszerűsítésének növelését szolgáló módszerek kialakítását és továbbfejlesztését;

A Táncsics Alapítvány Életmű Díj, tehát nem állami, és még csak nem is kormánykitüntetés, hanem állami kitüntetésnek álcázott, belső pártkitüntetés azok számára, akik példamutatóan hozzájárultak a Magyar Szocialista Párt céljainak megvalósításához. A díjátadó ünnepségen azonban egyetlen jel, vagy díszlet sem utal a magyar Szocialista Párt, és a Táncsics Alapítvány kapcsolatára, illetve tényleges azonosságára. Gyurcsány, tehát nem csak ostobaságokat mondott a Díj átadásakor, de hazudott is, amikor azt állította, hogy a szóban forgó díj a művészek iránti általános elismerést, nem pedig a Párt érdekeinek előmozdítását szolgálja. Ennek ellenére, a sérülékeny, érzékeny - s így kiszolgáltatott művészek, évről évre elfogadják a Párt kitüntetését. A fentiekkel kapcsolatban felmerül a mértéktartás, a hitelesség, valamint az értelmiségiek felelőségének kérdése is. Nyilvánvaló, hogy az író jellemére alapozott hitelességet megannyi kitüntetés sem helyettesítheti, a tehetségről, pedig ne is beszéljünk.

Az írástudók felelősége

“Próféták által szólt régen néked az Isten..." Ez, az első magyar nyelvű disztichon nem csak kultúrtörténeti szempontból fontos, hanem azért is, mert elsőként mutat rá magyar nyelven az írástudók felelőségére. Ezt a parancsot visszhangozza Petőfi Sándor, ,,A XIX század költői" c. verse, és József Attila: ,,Sziszegve sem szolgálok, aljas nyomorító hatalmakat" sorai is ugyanennek a parancsnak a huszadik századbeli reinkarnációja.

A nyugati civilizációban kikristályosodott meggyőződés alapján az írástudók felelősége, hogy az igazságot hirdessék, és felfedjék a hazugságokat. Az írástudóknak ez a felelősége abból ered, hogy tehetségük, felkészültségük, és gyakran előnyös körülményeiknek köszönhetően olyan helyzetben vannak, hogy a hatalom igazságtalanságait könnyebben felismerhetik, azokat érthetőbben kifejezhetik, és megvan a lehetőségük, hogy azokat szélesebb körben megismertessék az emberekkel. Magyarországon, azonban a ,,befutott" írástudók kiváltságos helyzete a legtöbb esetben éppen annak köszönhető, hogy nem az igazságot írják.

A túlélés géniuszai

A magyar írástudók egy csoportja ma is térdet, s fejet hajt az éppen ügyeletes politikai Párt lábai előtt, és a közmegbecsülés látszatát keltve, s a tehetségüket pótló pártkitüntetések révén óvatosan becsempészik egymást és magukat a magyar kultúra igazi értékei mellé, illetve annak a helyébe. A kultúrának a hatalmi pártok szolgálatába állítása a lopakodó diktatúra egyik biztos biztos jele, és első állomása.

A Táncsics Alapítvány Életmű Díjat 2006-ban Kertész Ákos kapta. Spíró György, és Kertész Ákos együttesen legalább harminc különböző díj tulajdonosai. A fentiekkel kapcsolatban felmerül az arányosság, méltányosság, és a mértéktartás kérdése is. Magyarországon, a fenti, patologikus formában burjánzó hatalmi ,,hírességcsinálás" szofizmusa a következő logikára épül:
-Miért kell Spíró Györgyöt a hatalomnak ismét kidíjaznia?
-Azért, mert Spíró nagy író.
-Miért nagy író Spíró?
-Azért, mert Spíró huszonötször kidíjazott író.

Magyarországon továbbra is az a nagy író, aki azt írja, amit kell, nem pedig az, aki jól ír. A fenti megállapítás bizonyítására, a jelenlegi írás a továbbiakban a díjak áradatával elhalmozott Spíró György, és Kertész Ákos általános mondanivalójit, és a a hatalomhoz való viszonyukat vizsgálja. Vagyis, azt, hogy miért éppen Spíró György, és Kertész Ákos a két legkidíjazottabb író a mai Magyarországon?

,,Keveri ez, vagy nem keveri?"

Spíró György húszonhárom évvel ezelőtt megírta, és a Mozgó Világ 1984/4 számában megjelentette a következő “verset:"

Jönnek a dúlt-keblű mélymagyarok megint,
fűzfapoéták, fűzfarajongók,
jönnek a szarból, csönd van.
Senki se pisszen.
Alantról kevéske hűlt költő csontujja int.
Ó, ha gyilkolni szabadna újra,
csámcsogva, hersegve szívnák a vért -
miért is? ki tudja. Trianonért? -
mered pár utcanév pici csontujja.
Ez olyan klíma: itt folyton beborul,
ez rendben van, de szégyen, szégyen, szégyen,
hogy mindenki kussol, hogy mindenki fél,
és nekünk kell jönnünk, pár csenevésznek,
hogy bebizonyítsuk:
nemcsak a szemetek tudnak magyarul.

A Táncsics Alapítvány díja, életmű Díj, tehát annak kiérdemléséhez a fenti vers is hozzájárult. Spíró György, a fenti vers szerzőjeként több éven át az Eötvös Lóránt Tudtományegyetem esztétika tanárának állását töltötte be, ahol a leendő magyar értelmiségieknek a szép fogalmát tolmácsolta.

Spíró György legújabb könyve, a "Fogság" 2005-ben jelent meg, és ugyanarról szól, mint Spíró fenti verse, csak most a szerző magyarellenes gyűlölete és megvetése kiterjed az egész keresztény világra. A “Fogság" Jézus idejében történik, és a regényben mellékalakként maga Jézus is megjelenik. A regény főhőse, Uri - aki az intellektuális ember megtestesítője, az író szócsöve.

A ,,Fogság" alapgondolata meglepő hasonlatosságot mutat Vermes Géza, az Oxford Egyetem júdaisztikai tanárának Jézusról írott tudományos kutatásaira alapozott következtetéseire. Vermes Géza munkáinak a fenti tárgykörben írott munkáinak mind a három kötete (A zsidó Jézus, Jézus és a júdaizmus, és A zsidó Jézus vallása) olvasható magyar nyelven is. Lehetséges, hogy Spíró könyve, Vermes mondanivalójának a félreértelmezett, és támadó szándékkal történő kiforgatása, és annak keresztényellenes propagandává züllesztett változata? Spíróval ellentétben, Vermes Géza professzor a legnagyobb tisztelettel viszonyul, Jézus személyéhez, tanaihoz, valamint a korai keresztény közösségekhez is.


http://fusz.hu/node/7578
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: tudtományegyetem, értelmiségieknek, legkidíjazottabb, megvalósításához, pártkitüntetések, megvalósításának, hírességcsinálás, mondanivalójának, félreértelmezett, miniszterelnöke, hasonlatosságot, körülményeiknek, kiszolgáltatott, kultúrtörténeti, felkészültségük, helyettesítheti, nyilvánossággal, sérülékenyebbek, megismertessék, magyarországon, kiérdemléséhez, közreműködését, beszámolójában, kupolatermében, vigasztalhatja, pártkitüntetés, közmegbecsülés, miniszterelnök, mondanivalójit, kialakításában, megtestesítője, reinkarnációja, civilizációban, mellékalakként, intellektuális, mondanivalóját, érem másik, jugoszláviai mozikban, fehér-fekete filmhíradó, fehér fekete, kormányfő feleségével, díjátadó ünnepségen, magunk számára, miniszterelnök arra, muzsikust nagyon, gyanútlan olvasó, ideig azzal, irodalom államosítása, fenti hírt, népakarat kialakításában, párt társadalmi, magyar Szocialista, Spíró György, Kertész Ákos, John Ralston Saul, Nemzeti Galéria, Dobrev Klárával, Magyar Nemzeti Galéria, Táncsics Alapítvány Életmű Díj, Gyurcsány Ferenc, Táncsics Alapítvány Életmű Díjakat, Magyar Távirati Iroda, Táncsics Mihályról, Életmű Díjjal, Spíró Györgyöt, Táncsics Alapítvány, Magyar Szocialista Párt, Táncsics Alapítvány Alapszabályai, Magyar Szocialista Párt Alkotmányában, Magyar Szocialista Párt Alkotmányban, Szocialista Párt, Petőfi Sándor, József Attila, Táncsics Alapítvány Életmű Díjat, Mozgó Világ, Eötvös Lóránt Tudtományegyetem, Vermes Géza, Oxford Egyetem,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Jó éjt  Paul David Tripp Április 23  Ébredj  Maradék idő  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  Szép estét kedves látogatóimna...  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 25  György napra  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Paul David Tripp Április 26  Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ázzal aki csak szép  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  Amit átélünk,  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 25  Föld napja április 22  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Az udvariasság alapja: önismer...  Sokkal bölcsebb a természet,  Facebookon kaptam  Viharban csak az a fa marad ál...  Szép estét kedves látogatóimna...  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Ünnepelj csak  Muratáj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A keserű igazság  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  A keserű igazság  Föld napja április 22  Pillangó  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  György napra  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  A Gömb  Jó éjszakát  802 esztendeje, 1222. április ...  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  A Föld napja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A keserű igazság  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
érem másik, jugoszláviai mozikban, fehér-fekete filmhíradó, fehér fekete, kormányfő feleségével, díjátadó ünnepségen, magunk számára, miniszterelnök arra, muzsikust nagyon, gyanútlan olvasó, ideig azzal, irodalom államosítása, fenti hírt, népakarat kialakításában, párt társadalmi, magyar Szocialista, szóban forgó, művészek iránti, fentiekkel kapcsolatban, értelmiségiek felelőségének, írástudók felelősége, első magyar, írástudók felelőségére, parancsot visszhangozza, huszadik századbeli, nyugati civilizációban, igazságot hirdessék, felelősége abból, legtöbb esetben, igazságot írják, túlélés géniuszai, magyar írástudók, éppen ügyeletes, közmegbecsülés látszatát, tehetségüket pótló, magyar kultúra, hatalmi pártok, lopakodó diktatúra, mértéktartás kérdése, következő logikára, hatalomnak ismét, fenti megállapítás, jelenlegi írás, díjak áradatával, következő &#8220, dúlt-keblű mélymagyarok, szemetek tudnak, fenti vers, leendő magyar, szép fogalmát, szerző magyarellenes, egész keresztény, regényben mellékalakként, regény főhőse, intellektuális ember, fenti tárgykörben, három kötete, zsidó Jézus, legnagyobb tisztelettel, korai keresztény, tudtományegyetem, értelmiségieknek, legkidíjazottabb, megvalósításához, pártkitüntetések, megvalósításának, hírességcsinálás, mondanivalójának, félreértelmezett, miniszterelnöke, hasonlatosságot, körülményeiknek, kiszolgáltatott, kultúrtörténeti, felkészültségük, helyettesítheti, nyilvánossággal, sérülékenyebbek, megismertessék, magyarországon, kiérdemléséhez, közreműködését, beszámolójában, kupolatermében, vigasztalhatja, pártkitüntetés, közmegbecsülés, miniszterelnök, mondanivalójit, kialakításában, megtestesítője, reinkarnációja, civilizációban, mellékalakként, intellektuális, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3451
  • e Hét: 17681
  • e Hónap: 28792
  • e Év: 182288
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.